Doi frați din Miercurea Ciuc au decis să ia atitudine după documentarul „Vin Românii”. Metoda aleasă: „13 Shades of Romanian”

Publicat: 04/03/2015, 12:50

Umilitor, tedențios și plin de prejudecăți. Acestea au fost cuvintele aruncate în valul de critici provocat de documentarul „Vin Românii”, difuzat recent de postul de televiziune britanic Channel 4. „Comunitatea românilor a fost ofensată și se simte profund umilită”, a transmis Răzvan Constantinescu, consulul României în Bristol, în vreme ce alte câteva sute de conaționali au organizat un protest mut în fața respectivei televiziuni. Mesaje similare au venit și din partea ambasadorului României la Londra, Ion Jinga, dar și din partea premierului Victor Ponta.

Mergând dincolo de supărarea inițială – contestată și ea de alți români -, doi frați originari din Miercuriea Ciuc au decis însă să vină cu un răspuns concret adresat celor care încă au impresia că, din varii motive, românii le-ar fi inferiori. Pentru Anda și Dragoș Țeglaș, seria Channel 4 a fost picătura care a umplu paharul.

Stabiliți de patru ani în capitala Regatului Unit, cei doi tineri în vârstă de 27, respectiv 25 de ani au conceput proiectul „13 Shades of Romanian”/„13 nuanțe de român” – un film documentar prin care Anda și Dragoș vor să arate și cealaltă față a monedei: 13 povești de succes ale românilor plecați pentre granițe. Nu a apărut neapărat dintr-o „revoltă”, ci din încrederea că, dacă avem exemplele potrivite, imaginile și cuvintele bine alese, concepțiile pot fi modelate, iar preconcepțiile, cel puțin zdruncinate.

13 nuanțe de român are puterea nu doar de a schimba părerea Marii Britanii despre comunitatea românească de aici, ci părerea întregii Europe despre români„, spune Anda Țeglaș, într-un clip de promovare pe care l-a făcut împreună cu fratele ei și pe care l-a transmis și ziarului gândul. „Credem că, arătând adevăratele valori ale noastre și o diversitate foarte mare de oameni, din toate păturile sociale, din toate meseriile posibile, va aduce un plus felului în care noi suntem priviți și tratați în Europa. Cred că filmul prin definiție are o putere fantastică de a ajunge la sufletul oamenilor și de a-i face să înțeleagă anumite lucruri. Iar dacă este promovat corect, cu atât mai mult filmul chiar are șanse să ajungă acolo unde trebuie și cu mesajul care trebuie, de data aceasta”, a mai explicat tânăra.

„Cred că proiectul nu s-a născut neapărat dintr-o revoltă, ci din necesitatea de a promova o latură a românilor pe care absolut nimeni, în toate țările – Spania, Italia, Franța, Anglia – nu o promovează”, a completat fratele ei, Dragoș. „Noi considerăm că avem povești mult mai importante și mult mai interesante de arătat. Avem profesioniști, avem oameni talentați, avem artiști, avem antreprenori de succes în Marea Britanie pe care vrem să-i promovăm, avem atât de multe lucruri despre care putem vorbi, încât cred că ne-ar trebui zece filme să terminăm ce avem de prezentat”, a continuat el.

FOTO: Anda și Dragoș Țeglaș

E drept însă, recunoaște Anda, producția „Vin Românii” a fost ultimul imbold de care ea și fratele ei au mai avut nevoie pentru a lua atitudine: „În ultimii ani, în Marea Britanie am avut parte de o campanie nu tocmai pozitivă asupra românilor. De curând chiar, postul de televiziune Channel 4 a difuzat o serie de documentare care se adresează unor cazuri izolate de români și nu reprezintă întreaga comunitate românească de aici”, a explicat ea.

„Bănuiesc că, în mare parte, documentarul lor ne-a făcut să ajungem la concluzia că avem nevoie de o schimbare de imagine. Românii de pretutindeni au nevoie de o schimbare de imagine pe care sperăm să o obținem prin documentarul nostru. Nu e vorba doar de cazuri izolate, de cazuri negative, e vorba de oameni care muncesc, care își plătesc taxele și care au pornit de jos și au reușit să facă ceva nu doar în Marea Britanie, dar și în alte state din Europa”, a mai afirmat Anda.

„13 Shades of Romanian” – despre ghinion și nuanțe

Și-au demonstrat mai întâi lor de ce sunt în stare. Anda și Dragoș s-au născut la Miercurea-Ciuc, iar în perioada adolescenței s-au mutat la Râșnov. Mai târziu, preț din cinci ai anu lucrat în București. Pasionați de film și publicitate, în 2011 au ajuns la Londra, unde, până nu de curând au lucrat pentru diverse companii din domeniu respectiv. De un an și jumătate însă, și-au dezvoltat un business propriu – casa de producție de film și video This Is Insomnia.

Și-au făcut prieteni și, prin munca lor, și-au câștigat respectul societății care i-a adoptat. Drept urmare, nu puțini au fost englezii care și-au arătat sprijinul pentru realizarea documentarului „13 Shades of Romanian”.

„Avem prieteni englezi, ne-am integrat în societatea aceasta și foarte mulți dintre ei ne sprijină. Ei știu cine suntem, au văzut potențialul în noi”, a explicat Dragoș. „Când au văzut că există ceva care să promoveze și o altă latură a noastră, pe care ei o știu deja… Avem mulți prieteni care au intrat pe Facebook, ne-au dat Like, ne sprijină, ne-au dat mesaje și cred că și ei își doresc să fim promovați altfel”, a adăugat el.

„Foarte mulți englezi chiar au contribuit la realizarea documentarului și spun că sunt interesați să vadă și o altă latură a românilor. Asta nu înseamnă însă că toată lumea ne vede cu ochi buni și de aceea și trebuie să facem acest documentar”, crede și Anda. „Am fost impresionați de numărul mare de români care au luat legătura cu noi prin intermediul paginii de Facebook a documentarului, să ne spună că apreciază inițiativa, că vor să se implice, că vor să participe cu povești și experiențe ale românilor în Marea Britanie, pe care le vom colecta și le vom face parte din documentar. E foarte important că toți acești români au simțit nevoia să-și spună cuvântul și nu au rămas pasivi la ceea ce se întâmplă”, a mai povestit ea.

Și totuși, de ce „13 Shades of Romanian”? Nu este un nume ales doar pentru „sonoritatea” sa, a explicat Anda. În spatele lui se ascunde, de fapt, câteva semnificații concrete.

„Poate sună ciudat, dar titlul 13 Shades of Romanian are la bază mai multe analogii și mai multe conexiuni pe care noi le-am făcut”, a subliniat tânăra. „13 este, în primul rând, un număr nenorocos și e, până la urmă, o superstiție, la fel cum britanicii și poate mai mulți oameni din Europa ne văd într-un mod negativ, pe care nu-l asociază cu ceva fondat neapărat. La fel și numărul 13. Cred că de acolo a pornit. Iar shades pentru că înseamnă nuanțe și nu umbre… nuanțe de români pe care vrem să le prezentăm în documentarul nostru. Ca și format în sine, documentarul va trece prin mai multe povești, fiecare cu nuanța sa, fiecare cu identitatea sa”, a mai precizat Anda.

My Romania Group: „Un asemenea pas niciodată nu a fost făcut!

În demersul lor, Anda și Dragoș Țeglaș sunt sprijiniți și de Iris Radulian, project manager la My Romania Group, o organizație non-guvernamentală din Londra, care susține comunitatea românească.

„(Filmul, n.red) vine să contracareze, să arate o față a comunității de români, să arate oameni deosebiți, oameni talentați, oameni care au reușit, care au început de jos și au reușit”, a declarat ea.

FOTO: Iris Radulian

Un asemenea pas niciodată nu a fost făcut! Gândiți-vă că filmul acesta vine tocmai ca să exprime calitatea noastră ca comunitate, calitatea noastră ca popor român. Era foarte mare nevoie! Până acum, dacă stăm să ne gândim, nu s-a făcut nimic comun; adică știm cu toții că sunt români de seamă peste tot în lumea aceasta, dar nu există un tot unitare care să fie distribuit (…), care să vină să arate faptul că românii sunt niște oameni extraordinar de talentați”, a mai spus Iris Radulian.

Și Ambasada României la Londra s-a angajat să sprijine și promoveze documentar „13 Shades of Romanian”, iar jurnalistul britanic Richard Green colaborează și la acest proiect.

Procesul realizării lui nu este simplu însă. De aceea Anda și Dragoș Țeglaș au demarat o campanie online de strângere de fonduri pentru filmul. Mai exact, cei doi frați au nevoie de 12.000 de lire, bani ce vor acoperi producția, costurile pentru cele 14 zile de filmări, echipamentele necesare, transportul etc. Restul bugetului necesat post-producției, circa 9.500 de lire, va fi adunat din investiții private și parteneriate.

„Atât My Romanian Group, cu care lucrăm și cu care suntem parteneri la acest proiect, cât și This Is Insomnia vor pune la bătaie toate resursele și toate eforturile de care suntem capabili pentru realizarea filmului, pentru că este un proiect de anvergură și pentru că avem nevoie de echipamente de ultimă generație, de oameni capabili să-l realizeze”, a explicat Anda.

„A face un film este o muncă extraordinară, este un efort fantastic în spate. Lucrăm 14-15 ore. De aceea se și numește compania noastră This Is Insomnia, pentru că lucrăm nonstop la chestia asta și suntem deschiși întotdeauna la părerile oamenilor. Cred că doar împreună putem să facem un concept care va fi de succes și va arăta adevărata imagine a românilor”, a completat Dragoș.

„Avem nevoie de oameni, avem nevoie de cât mai mulți oameni care să dea Like la pagina de Facebook a documentarului, să vină alături de noi, să-și spună părerea, să ne trimită un video pe care noi să-l promovăm pe Facebook, să participe… La fel cum noi participăm la realizarea filmului, așa cred că și oamenii de acasă pot participa. Atât pe cei din România, cât și pe cei de aici, vă invit: participați la chestia asta! E o muncă grea la care chiar avem nevoie de ajutorul vostru ca să se întâmple”, a îndemnat el în cele din urmă.

Mai multe detalii despre documentarul „13 Shades of Romanian” sunt disponibile aici.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe...
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată